jacobsjakt

Jag skriver och berättar om mina jaktupplevelser och tankar runt jakten i övrigt.

Två dagar med bäverjakt

Kategori: Allmänt

27/4

For ut en sväng ikväll i hopp om att få med mig en bäver hem. Eftersom bäcken där jag brukar jaga hade svämmat över så fick Rickleå ån istället bli destinationen för kvällens jakt.
När jag kom ner till ån så hade jag tänkt smyga mig uppströms, men då jag gick över bron så fick jag syn på en bäver ca 150m nedströms. Såklart så började jag istället smyga mig på den, men innan jag hade kommit fram till ett lämpligt läge hade tyvärr bävern gått i vattnet igen, dock utan att den blivit skrämd. Försiktigt fortsatte jag att smyga nedströmms, hela tiden med bävern innom synhåll. Tillslut vände den om och började simma uppströms igen. Då satte jag mig ner vid å kanten och tog några bilder.





Innan jag till slut fick läge, osäkrade och sköt, dock hade jag endast helmantelkula, så även om skottet tog så hann bävern kasta sig i vattnet och jag kunde ej få tag i den.

Efter det att jag gett upp bävern så tänkte jag gå och hälsade på några som bor i närheten. Men innan jag han dit så kom deras grannars finnspets och skällde och morrade åt mig innan den till slut högg mig i vaden. Så lite halvt skärrad och med en blödande vad gick jag sedan in till dem jag kände och blev omplåstrad.

Jag bör även tillägga att jag sedan pratade med hundägaren och allt är frid och fröjd. Han lovade mig även att jag skulle få låna Jarro, som hunden heter, att jaga fågel med hur mycket jag ville. Eftersom han själv inte hinner jaga så mycket.


28/4

Efter gårdagskvällens "halvlyckade" jakt så for jag även ikväll till Rickleå ån med samma strävan om att få med mig en bäver hem.
Även denna kväll började med att jag fick syn på en bäver när jag stod på bron och kikade nedströmms. Och på samma sätt som igår smög jag mig försiktigt i hopp om att komma inom skotthåll. Men precis som igår hann även denna bäver ner i vattnet innan jag kom fram, fast utan att ha blivit skrämd. Så jag fortsatte att gå efter kanten nedströms tills det att jag hittade ett lämpligt ställe att sätta mig på.
Efter att ha suttit där en stund komme bävern simmande och satte sig på land mitt emot mig.



Men med gårdagens jakt i bakhuvudet så stressade jag inte upp mig, utan lät den kliva ner i vattnet ännu en gång och simma 15m längre uppströmms där den gick ett par meter upp på land. Under den tiden hann jag lägga mig ner och precis samtidigt som jag fick bra stöd så vände bävern sig om, så jag siktade bara in mig och tryckte av. Till min glädje blev bävern kvar på plats.




Den här bjuder jag på......



Minkfällor

Kategori: Allmänt

Har sett att minken börjat röra på sig bäcken nedanför huset och där jag jagar bäver, så jag satte ut ett gäng fällor i helgen. Dock ingen fångst än så länge...



Fjällöring från i sommras fick bli bete.




Tragiskt slut på ännu en jakt..

Kategori: Allmänt

Var allt för nervös för att stanna hemma och se Skellefteå matchen idag, så bestämmde mig för att prova min lycka på bävern istället.
Så jag gjorde mig i ordning och for ner till mitt vanliga ställe för att se efter om turen var på min sida idag..

Väl framme i "Farnsmora" satte jag mig på pass vid bäckkanten, i den så kallade bäverkröken. Där jag stött bäver vid två tillfällen tidigare. Men efter en halvtimme och med endast några tidiga tranor på besök så beslöt jag mig för att förtsätta smyga nedströmms längs bäcken i hopp om att stöta på något.
Jag hann inte mer än 50 meter innan jag kikade upp och såg en bäver komma gående längst in på åkern, försiktigt la jag mig ned och tog stöd. Dock var hållet lite drygt 200 m och mitt självförtroende ej på topp. Så istället fiskade jag upp lockpipan ur fickan, samtidigt som räven hoppade in i skogen. Men försiktigt började jag locka med ett mörkt harskrik. Efter att ha lockat ca 20 minuter gav jag mig och ställde mig upp för att fortsätta min jakt på bävern....
Dock hade jag juu legat med bössan i snön, så för säkerhets skull gjorde jag patron ur och kikade efter så att det inte hade kommit in någon snö i pipan. Samtidigt som jag kunde bekräfta att pipan var ren, så slängde jag ett öga över axeln och kikade ner i bäcken. Bara för att se en bävern komma och simma förbi ca 5 meter ifrån mig. Försiktigt så stängde jag slutstycken och höjde bössan.... Men såklart så dök bävern och läget var som bortblåst.

I hopp om att få ett nytt låge så fortsatte jag att smyga efter bäckkanten, men varken någon bäver eller räv visade sig igen.



Bäverkröken



Räven sprang längst inne på åkern.



Här simmade bävern förbi.







Bilder (ur jaktlig synvinkel)

Kategori: Allmänt





Färska bävergnag.



Mårdfälla från tidigare i vinter. Fick dock bara 2 ekorrar..





Bilder på de djur som fick stryka med under min praktik i Nyköping.







Vedhuset som till sommaren kommer att bli vakkoja. Vi en åtel som jag tänkt anlägga i bäckbacken.

Gästjakt

Kategori: Allmänt

Jag och Nicklas for till Långviken igår och hälsade på Dennis och hans bävrar :)
Vi stötte två stycken, men ingen av oss lyckades komma till skott...

Vi provade även att locka lite räv, men även där utan resultat.


Kvällens höjdpunkt var kvällsfikat som Dennis pappa bjöd på! magiskt.

Händelslös jakt

Kategori: Allmänt

For ner till Starrmora för att locka lite räv idag. Hittade mig ett skapligt pass, men räverna ville inte visa sig..

Passade även på att kika efter bäver i bäckan vid Farnsmora- Men gick även tomhänt därifrån.





Nästa helg åker du dit?