jacobsjakt

Jag skriver och berättar om mina jaktupplevelser och tankar runt jakten i övrigt.

Jaktvecka 43

Kategori: Allmänt

Måndag: Under förmiddagen hade vi klappjakt med årskurs 1 på hare och räv. Vi gick två stycken såtar, men tyvärr var det bara älg och rådjur som ville visa sig.
På eftermiddagen släppte vi Tobbes vaktel/ gråhunds korsning, som då fick tag i två stycken rådjur och började driva dem. Efter ca 20 minuter så small det hos Philip Larsson (årskurs 2) det visade sig att han skjutit sitt första rådjur. Ett kid.
 
Tisdag: Denna dag var det rådjursjakt med drivande hund som stod på schemat. Så årskurs 2 och 3 gav sig iväg till Gunmark för att pröva lyckan. Dock vart det bara ett kortare rådjursdrev på hela dagen samt ett rävdrev som dessvärre drog ut ur marken.
 
Onsdag: Vi i årskurs 3 åkte till Järvträsk för att prova locka älg. Men tyvärr blåste det så mycket att det var svårt att få ut ljudet. Så även denna dag kom vi hem tomhänta...
 
Torsdag: Jaktledigt.
 
Fredag: Ett nytt försök för årskurs 1 att klappa fram någon hare eller räv till oss andra under förmiddagen. 
Denna gång gick det bättre eftersom det fick fram en räv i pass, men avståndet var lite väl långt för min klasskamrat Dennis som gjorde helt rätt i att avstå från skott.
 
När jag under eftermiddagen var på väg hem från Burträsk bestämde jag mig för att fara och kika om det satt upp några Orrar och spelade på en plats där jag vet att de brukar hålla till. Eftersom jag ändå hade bössan med mig så parkerade jag en bit därifrån och smög försiktigt dit. Till min glädje kunde jag se att det satt uppe minst tre stycken så jag vek försiktigt ut benstödet, la mig sakta ner och tog sikte på den tupp som satt närmast mig. När jag kände mig redo så tryckte jag av och tuppen föll i backen.
 
 
Lördag: 10:45 sköt jag på en liten pinntjur efter att ha stått och siktat länge. Redan när jag tryckte av kände jag att det tog lågt men jag hoppades att den skulle falla ändå. Det gjorde den inte...
Som tur var fick våran hund Saika stopp på den så att min far, efter många om och men, kunde avsluta älgen lidande.
 
 
 
Söndag: Händelselös älgjakt under förmiddagen.
Nu på kvällen satt jag på åteln för första gången men tycärr utan resultat.
 
 

Övningsskytte

Kategori: Allmänt

Hade jaktskytte med klassen idag och övningsskytte stod på schemat. Även om vädret ännu än gång inte var det bästa så packade vi in oss i bussen och drog iväg.

Som vanligt var det ju trevligt att skjuta lite grann. Men det roligaste var att Amanda fick prova en studsare för första gången. Som förväntat vart hon lite chockad över rekylen men annars gick det bra.
 

Drevjakt på älg

Kategori: Allmänt

Var ute med skolan och jagade älg i Järvträsk idag. Tyvärr var varken väder eller jaktgudarna på våran sida.
 
 
 

Älgjakt med skolan

Kategori: Allmänt

Var ute och jagade älg i Järvträsk med klassen idag.
Morgonen började trögt och det kändes som om det inte fanns en älg inom den närmaste milen. Men efter ett par timmar fick Dennis en stor tjur i pass, utom skotthåll. Så då bestämde vi att Benny skulle släppa sin hund Raja på spåret. Det dröjde inte lång tid alls innan Rajas ståndskall ekade genom skogen, dock övergick det sakta i ett gångstånd som rundade passarkedjan och drog sig bort mot rågången.
Därför meddelade Tobbe att jag skulle skynda iväg för att kunna genskjuta det innan det hann smita ut.
 
När jag, halvspringade, hade hunnit halvägs tyckte jag att det lät inne i skogen snett bakom mig. Till min stora förvåning kunde jag se Ko, kalv och en liten tjur bara 20 meter ifrån mig. Men innan jag hann reagera hade de redan vänt om och försvunnit in i skogen igen.
Eftersom det där bara var några andra älgar så fick jag skynda vidare till ett pass längre bort där Raja förmodligen skulle komma med sina älgar.
 
 
 
Mycket riktigt så dröjde det bara en liten stund efter att jag satt mig innan det började braka inne i skogen och två älgar skymtade i myrkanten. Ko med en kalv visade det sig att det var och avståndet ca 80 meter. Jag väntade tills båda älgarna var helt framme innan jag visslade och nöp till på kalven, som tecknade och gick i backen efter 30 meter.
 
 
 
 

Mård

Kategori: Allmänt

 
Har kämpat länge med mina mårdfällor utan resultat.. Men när jag skulle kika till dem idag så satt det, till min stora förvåning, en lite mård i en av fällorna.
 

 
 

Gåsjakt

Kategori:

Är ute och jagar gäss med klassen. Vi har sett mycket, men ingen skjuten. Än så länge.