jacobsjakt

Jag skriver och berättar om mina jaktupplevelser och tankar runt jakten i övrigt.

Viltvård

Kategori: Allmänt

Utfodring
Åkte ut med lite foder till våra kära rådjur idag. Dock tror jag att jag kan vara lite sent ute, men förhoppningsvis hitter några dit!
 
 
Mårdfälla
Fick ännu en mård idag, det blir nog fågeläggen och harungarna glada över.
 

Harjakt

Kategori: Allmänt

Igår var jag ute med farfar och hans stövare Jack för att försöka skjuta en hare. Även om det var djup snö och det gick tungt för Jack, så tog det bara 15 minuter innan drevet var i full gång.
Bara någon minut efter att skallen börjat eka genom skogen så kom haren springande rakt mot mig och vart inte varse fören den var 3 meter ifrån mig. Eftersom det hade gått så kort stund tyckte jag inte det var lönt att skjuta den, utan hoppades istället att få ett till läge lite senare.
 
Som tur var fick jag det och lyckades, efter många om och men, att fälla haren.
 

Rävjakt med (delar av) klassen

Kategori: Allmänt

 -10 grader, lite lätt snöande och en magisk stövartik. Det var upplägget inför dagens rävjakt.
Efter att Rikards tik, Troja, kommit på det färska rävspåret var det bara en fråga om tid innan räven skulle vara på fötterna. Medans vi satt och väntade i den varma bussen så vart det upptag och innan vi visste ordet av var räven på vägen, 15 meter framför bussen, utan att någon av oss hade tänkt tanken att ställa oss och passa.
Istället för att jakten nästan tog slut innan den börjat så kasstade räven och drevet tog fart på riktigt.
 
Efter att ha passat i ca 30 minuter så kröp räven ner i ett gryt mitt uppe på bergeg, förmodligen eftersom det gick så tungt att springa i den djupa snön.
Så vi tog med oss terriern Vira och knatade dit. Men innan vi var där hade Troja hunnit gräva sig in i grytet och när Rikard äntlingen lyckades dra fram henne för att sedan kunna släppa ner Vira, så kom räven istället ut direkt efter.
Dennis som stod rätt placerd kunde med två snabba skott, samtidigt om han hade terriern i koppel, fälla räven.
 Lyckad jakt!

Älgjakt

Kategori: Allmänt

Var ute och jagade med min far i lördags. Även om vädergudarna var mot oss så hade vi gott hopp om att få tag i älg, särskilt ett ekipage med kalv eftersom det var de ända som fanns kvar på licensen.
Efter bara 10 minuter fick Saika upp och det blev ståndskall i upptaget, men av någon anledning så bröt hon efter bara 5 minuter. Fast istället för att söka upp oss så gjorde hon en lov och tog upp ett nytt ekipage som stack iväg ut ur marken. Som tur var vände det tillbaka och gick och ställde sig på rätt sida rågången ca 1 km från oss.
När började röra oss mot ståndskallet passerade vi spåren från det första upptaget och kunde se att det var ko och kalv, därför vågade vi knappt hoppas på att det skulle vara ytterligare en ko och kalv hon stod och skällde nu.
 
När vi tillslut var inne på 300m så delade vi på oss och pappa gick för att passa av en lyslinje samtidigt som jag fortsatte att smyga på det. Efter att ha smugit en bra stund i det skarpa föret så var jag inne på 45 m. Dock var det så tätt i ungskogen att jag bara kunde skymta något som liknade en älg innan det gick lös och bar av snett ner på pappa. Så för att det inte skulle smita mellan oss sprang jag tillbaka för att antingen stöta det på pappa eller att själv få det på mig. Eftersom min far skjutit betydligt fler älgar än mig i höst kunde jag med glädje se att gångståndet vinklade rakt på mig (fortfarande ovetande om vad det var för djur).
När jag såg på GPS.en att de bara var 60 m ifrån mig kunde svagt börja skymta två djur inne i granskogen där jag stod. Försiktigt höjde jag bössan och såg i kikaren att det var ko och kalv. Direkt började hjärtat slå tre gånger så for och jag tänkt att "bara jag får läge så smäller det".
Sakta fortsatte de att gå rakt mot mig med Saika tätt bakom. När äntligen kalven klev fram i en liten lucka så tvekade jag inte, utan tryckte av direkt.
 
 
 
Helnöjd kunde jag spring fram och konstatera att jag skjutit min femte älg och första på stånd!