jacobsjakt

Jag skriver och berättar om mina jaktupplevelser och tankar runt jakten i övrigt.

Bilder från helgen

Kategori: Allmänt

Gäss på ingång.
 
 
Full fart i fågelmarkerna.
 
Älgbesök på rådjurspasset.
 
 
Trofé kokning.
 
Denna säsongs och förra säsongens bock.

Ljumma höstkvällar och ljuva bockar

Kategori: Allmänt

Nu när det blivit uppehåll i älgjakten så är det råbockarna som prioriteras först och främst.
När skoldagen var slut igår här i Burträsk så kände jag att det kliade alldelens för mycket i fingrarna för att ligga i lägenheten hela kvällen. Istället drog jag på mig jaktkläderna och började köra den 5 mil långa vägen hem medans jag drömde om ljuva bockar i ljumma höstkvällar.
 
Väl ute i jaktmarkerna satte jag mig vid en åker där jag sett get med två kid några dagar tidigare.
 
Ingen bild av världsklass..
 

När det sakta närmade sig slutet på skjutljuset, började jag misströsta lite och funderade på att dra vidare till en anna åker för att se efter om det stod någon där. Just som tanken slog mig klev det ut ett rådjur längst nere på åkern, men till min stora besvikelse var det ett ensamt smaldjur. Dock stannade den bara ute några minuter innan den blev orolig och drog sig in i skogen igen.
Även om det var en stund kvar av skjutljuset tyckte jag det var lika bra att sitta kvar resten av kvällen. Så här i efterhand var det en jäkla tur! Eftersom bara en liten stund efter smaldjuret hoppat in i skogen steg fyra andra rådjur ut.
En get, två kid och sist kom bocken.
Efter att ha konstaterat att det verkligen var en bock, invätades bara mitt lugn och ett läpligt läge innan skottet gick och bröt tystanden i den annars helt lugna kvällen. Till min glädje kunde jag se bocken gå i backen.
 

Fredag full av jakt

Kategori: Allmänt

Gåsjakt
04:30 hade vi bestämt oss för att samlas på fredagsmorgonen. Det var bulvanjakt på gås som stod på schemat.
Inte kan jag väll påstå att man kände sig som ett barn på julaftonsmorgonen när klockan ringde 04.00, utan snarare som en 18-åring dagen efter midsommarafton... Men upp todg man sig i alla fall.
Väl på skolan hade Lövbom en kort genomgång innan vi for och började sätta ut bulvaner och gömslen på den åker vi sett gässen sitta tidigare dagar.
 
 
Vi hann inte mer än att lägga oss ner i vår gömslen innan den första flocken Grågäss kom inflygande. Dock var det här första gången för alla i klassen att prova på denna jaktform. Så het som man var, slängde man sig ju upp ur gömslet lite för tidigt och innan man fick ordning på grejerna så var gässen utom skotthåll när man väl lyckades trycka av.
Lite bitter över vårat misslyckande så la vi oss ner igen fast beslutna om att låta gässsen komma närmare innan vi avslöjade oss. Till vår stora glädje kom det två stycken Kanadagäss flygande. Men även om vi i princip lät dem landa innan vi kasstade oss upp, lyckades vi ändå bomma både jag och Pontus.
 
Efter dett misslyckande gick det tungt några timmar innan till slut Dennis lyckade skjuta ner en gås med x-anta skott.
 
Pontus efter sin bom.    Dennis med sin gås.
 
 
Skogsfågeljakt
Efter jag kommit hem från Burträsk lånade jag Jarro och for ut en sväng. Men tyvärr var det ingen bra fågeldag för varken mig eller honom, eftersom vi gick två timmar utan någon som helst fågelkontakt. Så då struntade vi i att gå mer utan for hem istället.
 
Full fart även om vi inte hittade fågel.
 
 
 
Rådjur/ Rävjakt
Kände mig lite besviken över dagens misslyckanden, men istället för att deppa åkte jag ner till Starrmora
efter middagen i hopp om att storbocken skulle visa sig. När jag smugit halvägs till mitt tänkta pass uppenbarade sig plötsligt en räv på en av åkrarna, bara 70 meter ifrån mig. Så jag satte mig försiktigt ner och fällde utt mitt benstöd. Tack vare det lång gräset så hade jag nästan bara huvudet att sikta på men eftersom jag hade så fint stöd tyckte jag att jag borde träffa. När jag till slut tryckte av for räven i backen innan han i nästa sekund ställde sig upp och började springa mot skogen, så jag visslade så högt jag kunde och till min stora förvåning stannade den bara några meter ifrån skogen och tittade förbryllat på mig. Så jag nöp till igen och då la sig räven för sista gången.
 
 
 
 

Trofé

Kategori: Allmänt

Förutom denna blogg så gör jag även i ordning troféer från älg och rådjur under mitt projektarbete.
Min vän sedan barnsben, Viktor Svanström, hade turen att skjuta denna 10- taggare förra helgen och fick därför bli min första riktiga kund.
 
Här är bilder från början till slut :
 
 
 
 
 
Om du inte har tid/ möjlighet att göra i ordning din trofé, så gör jag det mer än gärna!
Älg med sköld: 900.-
Utan sköld: 600.-
Rådjur med sköld: 450.-
Utan sköld: 300.-

Fågeljakt

Kategori: Allmänt

 
Var ute med Jarro idag igen för att kunna få skjuta mig en tjädertupp. Eller kanske en mård till och med?
Men även om vi hade en hel del fågelkontakt så ville det sig inte riktigt. Både på grund av dåligt sittande fåglar och orutinerat hundförar uppträdande.
 

Provskjutning

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle se hur bössan gick om jag sköt från kojan till åteln. Så jag ställde upp en tavla bredvid och provsköt.
 
 
Nu har jag inget att skylla på om jag bommar när det blir skarpt läge.

En bra jaktdag för alla inblandade. Utom Carlsson själv.

Kategori: Allmänt

Åkte ut i jaktmarkerna i går kväll, i hopp om att fälla storbocken eller åtminstone en räv.
Men det gick ju inte allt för bra...
 
Efter att jag konstaterat vinden som västlig bestämde jag mig för att åka ner till "våran" Starrmora och sedan smyga mig söderut mot E4:an för att hitta mig ett pass vid en klövervall.
Dock hann jag inte mer än att kika ut på den första åkern innan jag såg Mickel komma smygande längs kanten. Så jag krängde försiktigt av mig ryggsäcken innan jag la mig ner och tog stöd samtidigt som jag hoppades att räven skulle komma lite närmare.Men tyvärr så vinklade han och började istället gå snett bort från mig. Så när läge gavs, ca 150 meter, tänkte jag nu eller aldrig och så tryckte jag av.
Till min stora besvikelse kunde jag se hur räven hoppade till och stack som ett sträck rakt över åkern innan den till slut hoppade in i skogen utan något som helst teckan på träff.
 
Efter detta misslyckande sökte jag mig som sagt till ett pass närmare E4:an där jag sett en bock lite tidigare i höst.
När jag legat där en timme ungefär, utan att se något, tog jag upp mobilen för att kolla vad klockan var. Men just då ser jag något röra sig i ögonvrån och vänder försiktigt huvudet för att till min stora förvåning få syn på en till räv som kommer smygande bara 7 meter ifrån mig. Även fast jag har helt rätt vind så kan jag inte röra mig ur fläcken utan att räven upptäcker mig. I hopp om att den ska börja gå bort från mig, så ligger jag kvar. Men istället går den bara försiktigt runt mig tills den kommer i fel vind och då tar det inte många tiondelar innan den lägger benen på ryggen och försvinner in i skogen....
 

Grävling

Kategori: Allmänt

I våras när jag var ute och jagade bäver längs Rickleån (se tidigare inlägg) så stötte jag på en grävling som hade pallrat sig upp ur sitt gryt. Då tänkte jag att "här borde jag sätta ut en fälla i höst".
Sagt och gjort.
För ungefär 5 veckor sedan gick jag ner till bäcken där vi bor och drog upp en gädda för att ha i fällan. edan var det bara att åka iväg och gillra upp den.
Men tyvärr gick det tungt från början och grvlingen lyste med sin frånvaro.. Eftersom jag, i mitten av augusti, var tvungen att styra min kos mot Nyöping i 2 veckor så fick fällan vara stängd under den perioden.
 
 
Men så förra veckan tog jag mig tid att gillra upp den igen. Dock hade jag ingen ny fisk att lägga in, men det fick lov att gå ändå. Till min stora förvåning så var fällan igenslagen när jag skulle kika till den i morse och mycket riktigt så satt det även en grvävling där inne!
 

Åtelkoja

Kategori: Allmänt